13 iunie 2005

revista 22

De ce nu constitutiei europene
(cu referire la revista 22, #796, anul XVI, 7 - 13 iunie 2005, p.7, articolul "Olanda este contra" de Sorin Alexandrescu)

Eu cred ca orice reforma se face cu o margine destul de mica. (Greu de crezut ca se trezesc toti dimineata lamuriti si cu alte opinii decit aveau seara.)

Rezulta ca au votat NU nationalistii (motivati corect, pt. ca fiind mai putin calificati au de pierdut, cei ce cistiga nevrind sa imparta cistigul, chiar daca e loc de cistig pt. toti) si o parte a reformistilor, nemultumiti de reforma. Nemultumirea vine tocmai din faptul ca nu pot controla reforma decit in acest mod grosier: sau o opresc complet, sau ii dau drumul cum vor administratorii de la virf. Cum vor administratorii de la virf? Ei vor sa se imbogateasca saracind restul, si asta e f. rau.

Dupa '89, economiile tarilor europene aveau nevoie de o restructurare importanta. Economia SUA a realizat acest lucru prin mijloace specifice pietei libere, rezultind un cistig imens. Europa este prea intepenita pentru asa ceva: f. greu inchizi afaceri nerentabile, si mai greu deschizi altele rentabile. Rezulta o recesiune. Un pansament pt. acesta recesiune ar fi fost o oarecare inflatie prin chetuieli bugetare in sectoare atent alese. Ce fac europenii de la virf? Dubleaza valoarea euro fata de dolar, cistigind prin speculatii financiare (pt. ca stiau ca se va dubla), cistigind influenta pe piata valutara internationala si, probabil, cistigind influenta politica (pt. ca armata n-au, sa traga un razboi). Rezultatul? Lipsa de bani la buget, taie din asistenta sociala, pierd referendumurile din Franta si Olanda, obtin o majoritate solida, de 70%, in Italia, pt. intoarcerea la lira, pierd din valoarea euro, si Dl. Sorin Alexandrescu scrie un articol. Acesta identifica corect motivele votului negativ si ii concediaza pe cei ce au votat astfel ca adepti ai unui "anume populism de joasa speta". Dinsul se si distreaza cu incompatibilitatea motivelor diferitelor grupuri de votanti.

De ce?

Motivatiile pot fi politice (afinitati europene), economice (22 e subventionat?) si de caracter (seful are intotdeauna dreptate). Sau poate asa gindeste Dinsul. Bine ca nu stiu.

Niciun comentariu: