13 iunie 2005

Catavencu

Cred ca este foarte important sa incepeti o campanie de informare/educare economica si institutionala-politica, adresata societatii civile in formare, adica celor care ar fi trebuit sa stie, macar ei, dar nu stiu nici ei.

As propune idei importante teoretice si exemple practice din viata de zi cu zi.

Exemplu de idei teoretice importante gresite: Statul trebuie sa dea mai multi bani institutiilor publice pt. ca acestea sa poata functiona in serviciul cetateanului. Fals, deoarece aceste institutii vor servi numai pe cei care le dau bani, adica pe guvernanti, si apropiatii lor. Banii trebuie dati indivizilor, care apoi trebuie sa poata cumpara serviciile respective pe piata libera. Pretul trebuie fixat pt. impiedicarea speculei. Fals: Specula apare pt. ca exista o oportunitate economica. Pretul trebuie lasat liber pt. ca sa scada in timp ce calitatea produselor creste. Studiu al structurilor de interese care mentin aceste strategii economice in Romania. Rezulta strategiile politice, bineinteles - voi nu v-ati atins de acest subiect. (pt. explicatii suplimentare si exemple, scrieti-mi; e greu sa concentrezi citeva cursuri intr-o fraza. )

Exemplu de idei practice gresite: In ziarele de azi, se anunta deduceri de taxe pt. indivizii care au in intretinere un nr. de persoane. Gresit: daca persoana care are venit nu transfera banii catre cei in intretinere? daca nici o persoana din familie nu are venit? Banii trebuie dati indivizilor care au nevoie de ei, ca un transfer direct de la stat, iar cei care au venit trebuie impozitati proportional. Nevasta/copilul unui alcoolic trebuie sa mearga in justitie ca sa explice ca nu primeste banii din deducerea sotului, care-i bea linistit?

Tineri utc-isti. Multi tineri au multe idei comuniste. Astfel, ieri seara, la City FM, Bucuresti, in cadrul discutiei despre marirea lefii demnitarilor, "moderatorul" a spus ca Basescu nu avea nevoie de un salariu mare, pt. ca are deja bani. Fals: daca nu-l platesti, nu-si va face treaba. Pe banii lui, s-ar simti mai bine in Hawaii, decit sa se lege la cap pt. Romania. Nu are destui bani pt. Hawaii? Ii poate fura. Basescu trebuie platit de noi, nu de mafie!

In Catavencu, de asemenea, am gasit o asemenea prostie de proportii. Am amendat-o, dar n-am primit nici un raspuns. (prin e-mail, ar fi fost usor)

Sint tone de idei comuniste pe care le aud in fiecare zi, mai ales de la tineri intelectuali care ar fi trebuit sa sustina politicile economice corecte si care au votat pe Basescu. Asta e problema, cei care ar fi trebuit sa inteleaga ceva, nu inteleg. N-o sa reusim in felul asta. Un tehnocrat Superman intr-un birou n-o sa faca el tot ce trebuie singur impotriva securitatii. Un sistem mai bun este mai eficient, si cere oameni mai bine pregatiti pt. ca sa functioneze. Daca oamenii nu inteleg capitalismul, el nu o sa functioneze. Va dau tone de idei in fiecare zi. Gratis.

CV-ul Academiei Catavencu e pistruiat: - nu aveti e-mail pe pagina de Internet; la redactie raspunde greu o secretara care nu stie nimic; voi cu cine discutati, de fapt? - sediul e pe Elisabeta: scump, fara locuri de parcare, dar spune ceva. Sper ca spune ca aveti profit destul de mare. - atac rasist impotriva lui Lis, pe mai multe numere; - campanie sustinuta impotriva interventiei americane in Kosovo - de pe pozitie ruseasca, nu critica obiectiva; am scris la redactie; mi-a raspuns ... cineva; in primul e-mail a crezut ca sint cu "ei", desi era f. clar ce spuneam - nu citise atent, nu era obisnuit; dupa mai multe scrisori mi-a spus ca sintem schizofrenici, adica traim in lumi diferite. Probabil: eu cu drepturile omului, el cu gasca;

In sfirsit, sa vedem ce iese. Pe astia ii avem, cu astia defilam. Si romanii pot capitalism.

P.S. Daca aveti bani, poate platiti o secretara.

Niciun comentariu: